Voorjaarscompetitie 2014 in beeld...

Op het moment van schrijven zijn we als Technische Commissie weer druk doende de teams naar ieders tevredenheid samen te stellen. Gelukkig hoeven we dat niet meer met z´n drieën te doen want we hebben versterking gekregen van Jeroen Hoffman (bestuur) en Sander Schoolderman (wedstrijdsecretariaat).
De eerste gesprekken met teams en individuele personen zijn gevoerd en er zullen er nog een aantal volgen de komende weken zodat we vòòr 1 juni alle teams weer in het systeem van de NTTB en NTTB-Oost hebben staan.
Inmiddels hebben we van de NTTB en de afdeling Oost officieel de bevestiging dat we komend seizoen mogen uitkomen in de Hoofdklasse. Hiervoor hebben we met De Veluwe geruild van plaats, wat betekent dat De Veluwe 3e divisie gaat spelen en wij hun plek in de Hoofdklasse innemen.

Dit betekent niet dat we komend seizoen geen landelijk team meer hebben. De mannen van het 2e team hebben tot onze vreugde besloten de vrijgekomen plaatsen, door de leegloop van team 1, op te vullen en een gooi te doen naar lijfsbehoud in de 2e divisie.

Rest ons alleen nog te wachten op de door ons zo `gehekelde` ratingcijfers.
De afdeling Oost heeft beterschap beloofd en aangegeven deze cijfers ruimschoots voor het verstrijken van de deadline aan te leveren i.p.v. drie dagen ervoor.

Voordat ik verder ga met mijn verslag over de teams wil ik jullie nog een heugelijk feit mede delen. Het bestuur van de afdeling Oost heeft besloten een wijziging/aanvulling van het competitiereglement in overweging te nemen n.a.v. herhaaldelijke klachten en commentaar van onze vereniging.
Bij het artikel: ´Opgeven nieuwe teams op basis van sterkte´ komt een aanvulling met de volgende tekst: ´Indien een team gepromoveerd of gedegradeerd is in de voorgaande competitie en zodoende een lagere of hogere gemiddelde teamrating heeft als naastgelegen teams, is het toegestaan om voor dit team van de sterktevolgorde af te wijken´.

Dit betekent dat we situaties als in het verleden met de teams van Gert Mogezomp en Gerbrand Pot niet meer mee gaan maken en we zien dit dus ook als persoonlijk succes.

Dan wil ik jullie nu, als lid van de Technische Commissie, bij praten over de verrichtingen van onze teams in de competitie.

Afgelopen half jaar zijn we de competitie gestart met 16 seniorenteams in de afdeling Oost en twee teams op landelijk niveau.
Het komende seizoen zullen dit hoogstwaarschijnlijk 19 teams worden. Echter hebben we onze 3e divisie plaats opgegeven voor een Hoofdklasse plek waarmee dus één landelijk team verloren gaat.

Laten me jullie nu door de verschillende verrichtingen heenleiden.

Ons verzoek bij de bond om onze 6e klasse teams niet bij elkaar in de één poule te stoppen werd gelukkig ingewilligd. Dit betekende dat team 16, 17 en 18 zonder enige vorm van broedermoord de competitie konden doorkomen.
Verrassend was het om te constateren dat team 18, bestaande uit Geert Zeelte, Lienke Freriks , Erik Kamphuis en Mathea Bisschop vroeg in de competitie brutaal de leiding pakte in haar poule. In het rookhok werd er zelf al gesproken over een eventueel op handen zijnde kampioenschap. Helaas moest men door een aantal nederlagen op rij de koppositie afstaan om uiteindelijk op slechts 6 puntjes van de kampioen te eindigen. Dit beloofd nog iets voor het komende seizoen.
Over team 17 zijn eigenlijk nooit sappige verhalen te vertellen. Albert, Ab, Gerrit en Hans draaien iedere competitie bij de bovenste mee maar hebben altijd één team in de poule zitten die duidelijk sterker is. Hopelijk is het geluk een keer met hun qua indeling en kunnen ze een gooi doen naar het kampioenschap. Dit seizoen zijn ze op een keurige derde plek geëindigd.

Het heeft een seizoenshelft geduurd maar team 16 heeft de draad weer opgepakt na de transfer van Arie Pater naar de 5e klasse. Afgelopen competitie had men het moeilijk maar deze helft werd er weer meegedaan om de hoofdprijs. Erna, Laus en Joop zijn uiteindelijk met slechts 3 punten achterstand keurig tweede geworden in hun poule. Wellicht volgend seizoen een plekje hoger om zo te promoveren naar de felbegeerde 5e klasse.

Team 15 is een team met een bijzonder verhaal. Na het wegvallen van Marcel Nekkers werd het verzoek ingewilligd voor een vierde man door Jonn Zuthem toe te voegen aan dit team.
Jonn had te kennen gegeven hooguit in noodgevallen te willen spelen en kon zo mooi indien nodig af en toe een potje meespelen. Dat hij uiteindelijk 8 van de 10 wedstrijden mee zou doen, was vooraf geen rekening mee gehouden. Uiteindelijk heeft dit team zich ruimschoots gehandhaafd en waren de wedstrijden tegen de dames van Rijssen vooral de hoogtepunten.

Met debutant Jos Jeurissen in de gelederen heeft team 14 zich keurig in de middenmoot weten te spelen. Jos heeft in zijn eerste seizoen voor De Toekomst keurig twee-derde van de wedstrijden winnend weten af te sluiten. Voeg daaraan toe een bijna ongeslagen Theo Wensing en je hebt een meer dan stabiel 5e klasse team. Erg leuk is om te zien, dat Kaj Munk ook zijn wedstrijdjes begint te winnen in deze klasse. Alle trainingsarbeid begint eindelijk zijn vruchten af te werpen.

Over De Toekomst 13 kan ik erg kort zijn. Dit team speelt al jaren in de 5e klasse met wisselende bereikte resultaten. Afgelopen seizoen draaide men nog bij de bovenste mee. Dit seizoen was het mede door een zware indeling erg lastig. Gelukkig is degradatie nooit in zicht gekomen en kan men zich gaan opmaken naar een nieuw seizoen in dezelfde klasse.

Het twaalfde, met nieuwelingen in de 4e klasse Bert Boers en Henk Lubberdink, is keurig op een derde plek geëindigd in haar poule.
Dit te meer omdat beide heren namelijk afgelopen competitie nog twee niveaus lager speelden. Na een ietwat stroeve start heeft Bert zich goed weten aan te passen aan de speelsterkte. Helaas voor Henk heeft het (nog) niet geresulteerd in een overwinning. Ik weet zeker dat dit in het najaar gaat veranderen en dat ze samen met Michelle Zonneveld en Gert Mogezomp de blik naar boven kunnen werpen.

Na de degradatie van afgelopen helft was er gehoopt op een directe terugkeer van team 11 naar de derde klasse. Helaas kreeg men te maken met één sterker team in de poule. Ondanks verrassend goed spel van Arend, die het kopmanschap overnam van Jan Schrijver, was plaats 2 het hoogst haalbare. Voor komend seizoen hopen we dat dit team weer mee kan doen om promotie.

De competitie van ons tiende team is geëindigd in een mineur. Daar waar, Gerbrand, Jan en Sander vorige helft in hun eerste seizoen voor De Toekomst nog promotie afgedwongen naar de 3e klasse sloeg het noodlot na enkele wedstrijden toe. Jan Peerik moest wegens een zware schouderblessure vroegtijdig de competitie verlaten. Doordat veel teams op dezelfde avond en ook voor lijfsbehoud spelen, was het moeilijk om geschikte invallers te vinden. Helaas heeft dit geleid tot degradatie naar de 4e klasse. Hopelijk kan in het najaar weer meegespeeld gaan worden om het kampioenschap in waarschijnlijk een andere bezetting aangezien Jan voorlopig nog wel uitgeschakeld is.

Team 9 heeft ook een zwaar seizoen achter de rug. Hoewel Richard Veninga 71% van zijn wedstrijden winnend wist af te sluiten, hebben Raymond, Nico en Henk het een stuk zwaarder in de 3e klasse. Hopelijk kunnen zij het gat verkleinen met Richard zodat komend najaar de degradatieplek verder buiten zicht blijft.

Het team bestaande uit Richard Otten, Jeroen Hoffman, Jan Bouwmeester en Willem Wilgenhof, ook wel bekend als team 8 had er alle vertrouwen in zich te kunnen handhaven in de 3e klasse na de promotie van afgelopen competitie.
In het begin zag het daar ook zeker naar uit, maar door een aantal nederlagen en dubieuze uitslagen tussen concurrenten stond men plotseling op de laatste plaats. Helaas heeft men degradatie niet meer kunnen afwenden zodat ik waarschijnlijk met de Nieuwjaarsreceptie dit team weer mag feliciteren met een kampioenschap en bij deze beloof ik Willem dan met de juiste achternaam aan te kondigen.

Team 7, bestaande uit Sander Schoolderman, Mark Boot en Emmy Pater had een jaar geleden nog het geluk niet te hoeven degraderen vanwege het eerder vermelde ratingsysteem. Het doet ons dan ook goed om te zien dat ze zich goed ontwikkelt hebben op het 3e klasse niveau. Daar waar eigenlijk altijd om degradatie werd gespeeld, werd dit seizoen een keurige derde plek behaald.

Sjako, Jan en Ronald, oftewel team 6 heeft een prima competitie achter de rug met als resultaat een vierde stek. Echt meespelen om het kampioenschap zat er niet in maar van degradatie was al helemaal geen sprake. Wellicht met een iets makkelijkere poule-indeling zit er in het najaar een verrassing in.

Nu zijn we eindelijk aanbeland bij de positieve uitschieters van deze competitie,de kampioensteams.

Het eerste team dat de felicitaties binnen mocht halen was team 5.
Dit team, bestaande uit Mirko Egbers, Jochem Veldmaat, Erwin Driessen, Sandra Bouck en Frans Snijder heeft vanaf wedstrijd één de ranglijst aangevoerd en er is eigenlijk geen enkel moment gevaar geweest dat het kampioenschap niet binnen gehengeld zou worden.
Het was alleen de vraag wanneer? Na slechts 10 wedstrijden in de 3e klasse mogen deze spelers het komende seizoen weer gaan proberen in de 2e klasse. Hopelijk zal klassebehoud dan een feit zijn.


Vlnr: Mirko Egbers, Erwin Driessen, Jochem Veldmaat, Sandra Bouck en Frans Snijder.

Het andere 3e klasse team dat kampioen is geworden, is het vierde.
Marlies, Boris, Annemiek en Reint hadden echter een stuk zwaarder dan team 5. In een poule waar twee teams (De Toekomst en De Brug) er met kop en schouders boven uit staken, duurde het tot de allerlaatste wedstrijd voordat de bloemen in ontvangst genomen mochten worden.

Ondanks de 83 behaalde punten was de voorsprong aan het einde van de competitie ‘slechts’ 6 punten met de nummer twee, De Brug. Dit geeft wel aan dat beide teams een klasse apart waren.
Ook deze spelers mogen hun kunsten een klasse hoger gaan vertonen. We hopen dan ook dat we met deze twee teams kunnen bouwen naar een 1e klasse team in de toekomst.


Vlnr: Annemiek Roelofs, Boris Bosch, Marlies Fleming en Reint Broeke

Team 3, inmiddels alweer enkele jaren acterend op Promotieklasse niveau, bestaat net als team 5 uit vijf spelers. Daar waar afgelopen seizoen door ziekte en werkzaamheden het soms moeilijk was een team samen te stellen, was het deze competitie eerder een probleem om spelers te passeren.
Vooraf was al duidelijk dat dit team in de sterkste Promotieklasse poule was ingedeeld en dat de doelstelling, het behalen van de promotiepoule een uitdaging zou gaan worden.
Achteraf gezien heeft de homogeniteit van het team als resultaat gehad dat de promotiepoule ruimschoots werd behaald.
Ook daarin heeft men weer laten zien met de top van deze klasse mee te kunnen. Voor komend seizoen, zij het in een andere samenstelling, zal de doelstelling van het behalen van de promotiepoule gehandhaafd blijven.

Last but not least, nu aandacht voor onze landelijk spelende teams.
Inderdaad teams, want L.T.T.C. De Toekomst is samen met TT Zwolle de enige vereniging uit de afdeling Oost die met twee teams op landelijk niveau acteren.

De verwachtingen richting de mannen van het tweede team waren hoog gespannen. Zouden ze zich staande kunnen houden in de 3e divisie?
Vorige competitie was de felbegeerde promotie eindelijk een feit en directe degradatie zou dan een enorme domper zijn. Gelukkig heeft het allemaal anders uitgepakt.
In een poule waar SKF duidelijk beter was dan de andere teams heeft ons 2e zich keurig weten te handhaven. Tot de voorlaatste wedstrijd werd zelfs de tweede plaats bekleed. Van de laatste 5 wedstrijden werd er slechts één verloren en daarmee kan geconcludeerd worden dat ze zich snel hebben weten aan te passen aan het landelijke niveau, waarvoor onze grote complimenten.

Het verhaal rondom team 1, is bij de meeste personen inmiddels wel bekend. Het team bestaande uit Erik Ernst, Tim Sinninghe, Tonnie Heijnen en Jaap van Hummel heeft ondanks verschillende beslommeringen zich weten te handhaven in de 2e divisie.
Door het plotselinge stoppen van Jaap midden in het seizoen, kwam het team in de problemen met het wegvallen van Tonnie i.v.m. een blessure en internationale verplichtingen.
Als dieptepunt kan wel de uitwedstrijd tegen de kampioenen uit Middelstum gezien worden. Ondanks de bereidheid van Boris Bosch (waarvoor nogmaals onze dank) om dit hele eind alleen naar het noorden te rijden, kon men geen 3 spelers op papier krijgen.
Buiten de boete die dit oplevert, is dit natuurlijk slechte reclame voor onze vereniging.
Als Technische Commissie zullen we dan ook alles in het werk stellen om dit in de toekomst te voorkomen.

Komend seizoen zal het eerste team compleet uit andere spelers bestaan, namelijk de mannen van het huidige 2e team.
Erik heeft besloten te stoppen en zich te richten op zijn functie als trainer, Tonnie gaat spelen in Duitsland, Tim gaat weer terug naar TT Zwolle en Jaap was reeds gedurende het seizoen gestopt.
Namens de Technische Commissie wil ik hen bedanken voor hun jarenlange inzet en hun bijdrage aan het naar de 2e divisie brengen van De Toekomst.

Concluderend: met twee kampioensteams en twee degradanten kunnen we weer terug kijken op een redelijk geslaagd seizoen. Met twee teams in de 2e klasse het komend seizoen hebben we het gat iets weten te verkleinen tussen het 3e en het 4e team.
Doelstelling van de Technische Commissie blijft dan ook om dit gat verder te verkleinen door teams zo samen te stellen dat er een basis gecreëerd wordt voor promotie naar de 1e klasse.

Namens de Technische Commissie wil ik eindigen met het nogmaals feliciteren van alle kampioensteams en hen heel veel succes wensen de komende competitie op een hoger niveau.

Uiteraard ook alle overige teams veel succes gewenst en laten we hopen dat we dit succes komend seizoen kunnen verbeteren.

Namens de Technische Commissie,

Ronald Swaters

« terug naar de nieuwsberichten

Beknopte agenda
wo 4 oktober 19:00 uur
Training schuivers
wo 4 oktober 19:00 uur
Training staanders
wo 4 oktober 20:30 uur
Recreatief tafeltennis
do 5 oktober 19:00 uur
Vrij spelen jeugd
vr 6 oktober 10:00 uur
OldStars tafeltennis
di 10 oktober 09:30 uur
Tafeltennis voor 50+
di 10 oktober 18:00 uur
Jeugdtraining beginners
di 10 oktober 19:00 uur
Jeugdtraining gevorderd