Club van 100 jaarvergadering en preuverieje

Op donderdag 10 november 2011 stond er een afspraak in mijn agenda, te weten: de jaarvergadering van de Club van 100 met aansluitend een Preuverieje van streekproducten.

Ik had me al aangemeld voor de vergadering evenals 45 andere leden. Op de bewuste dag heb ik voor de zekerheid Chris Wenneker een aantal keer getracht te bellen om iets meer duidelijkheid te krijgen over de preuverieje, wetende dat deze tegen een uurtje of 9 aan zou vangen maar niet wetende of het zou gaan over een aantal hapjes of een volledige maaltijd.

De telefoon van Chris W bleek elke keer bezet waarop ik besloot de andere Chris (Schuiling) te bellen aannemende dat hij de preuverieje vorm zou geven. Chris S nam meteen op en kon me melden dat het ging om een aantal hapjes en dat ik gewoon mijn avondeten kon nuttigen… (eigenlijk had ik hierbij al mijn bedenkingen moeten hebben)

Tien minuten voor acht was ik in de hal en werd ontvangen met koffie en een beboterde krentenwegge. Ik had precies genoeg tijd om het jaarverslag en het financiële verslag door te nemen. Er werd door het bestuur rekening gehouden met het Lochems kwartiertje zodat de vergadering exact om 20:15 uur van start ging (terwijl Chris S met Swanny onderwijl in de keuken nog e.e.a. aan het (voor)bereiden was).
Het was (volgens verwachting) een korte vergadering die nog enigszins gerekt werd door het voorlezen van het Jaarverslag 2010/2011 door Chris W.

Na deze vergadering waren Swanny en Chris S ook klaar met alle voorbereiding en werd (in het kader van het 5-jarig bestaan van de Club van 100) gestart met de preuverieje.
Chris S nam het woord en vertelde over hetgeen er voor de (al dan geen) hongerige buiken klaar stond. De gerechten uit de streek waarover Chris het had en die voorgeschoteld zouden worden was een feest van herkenning (vooral bij de oudere leden).Er werd gestart met Humpkessoep (onder andere kontjes van bonen zijn hierin verwerkt), gevolgd door Roggebrood met kaantjes, traditionele gevulde eieren en stokbrood met paté (met dank aan de grootste wildpoelier van Lochem (’t Vöske)Verder was er stokbrood met nägelholt, hoofdkaas (niet te verwarren met kopkaas), Dröge worst, Boerenleverworst, Rolpens, Boerenjongens, Bröderkes en Ribbetjes.

Toen ik al het lekkers zag en de hoeveelheid ervan heb ik (het heeft ff geduurd) inmiddels geleerd om niet altijd te luisteren naar Chris S.

Één verhaal werd door Chris S voorgelezen uit het boek Stip in de pan, de Twentse keuken vroeger en nu. Dit verhaal wil ik de lezer niet onthouden.


Vrijerskost
------------------
Als er in een huis huwbare dochters waren, kwamen er vroeg of laat ook 'vriejers'. Viel de vrijer in de smaak, dan werd hij meestal goed onthaald. Vandaar de uitdrukking: "Stoet met worst, dat is vriejerskost". Was de vrijer op een zeker moment niet meer welkom, dan kreeg hij zijn laatste onthaal. Zijn geliefde bakte voor hem een 'harst' spek waarin ze een flinke snee gemaakt had. Bij het bakken krulden de twee bijna-helften uit elkaar. De vrijer begreep de stille wenk onmiddellijk. De gespleten 'harst' symboliseerde de verbreking van de relatie. "Hee hef 'n spleetharst kreggen", was heel lang de standaarduitdrukking voor de "bons krijgen".
------------------


Na alle gerechten toverde Chris ook nog even een toetje uit zijn hoge hoed. Het toetje is volgens Chris zeer eenvoudig te maken, maar bleek door de aanwezigen al heel lang (of in mijn geval) nooit te zijn klaargemaakt.

Hieronder globaal het recept voor… Gevulde appels uit de oven.Men verwarmt een oven voor op ca 200 graden. Men neme een jonagold appel en haalt het hart (klokhuis) eruit middels een appelboor en maak het gaatje aan de bovenkant iets groter. Pak wat rozijnen, suiker, kaneel en citroen en vul de appel hiermee. Zet de oven op 175 graden, zet de appel in de oven en laat deze daar 35 minuten garen.
Haal de appel uit de oven en giet er een beetje vanillesaus over.
Eet smakelijk!
(het verdient de voorkeur om meerder appels (lees: toetjes) te maken…)

Het was mijns inziens weer een zeer bijzonde avond waarbij Chris en Swanny me wederom positief hebben weten te verbazen.

Mirko Egbers

« terug naar de nieuwsberichten

Beknopte agenda
wo 30 november 19:00 uur
Training mindervaliden
wo 30 november 20:30 uur
Recreatief tafeltennis
do 1 december 19:00 uur
Vrij spelen jeugd
vr 2 december 10:00 uur
OldStars tafeltennis
di 6 december 18:00 uur
Jeugdtraining beginners
di 6 december 19:00 uur
Jeugdtraining gevorderden
wo 7 december 19:00 uur
Training mindervaliden
wo 7 december 20:30 uur
Recreatief tafeltennis